Tájékoztató az ásott és fúrt kutakkal kapcsolatban

1.25K

2018. december 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról 2018. évi CXXI. törvény, amely módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 27. § (7) bekezdését.

A módosított rendelkezés szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a 2018. december 21-ét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt (azaz ásott vagy fúrt kutat), ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kérelmezi.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy előkészítés alatt áll és várhatóan 2019 tavaszán megvalósul a vízgazdálkodásról szóló törvény egy olyan átfogó módosítása is, amely az illegális kutak engedélyeztetésére speciális eljárást tartalmaz majd. Ennek elfogadását követően ismételten tájékoztatni fogom a lakosságot az aktuális teendőkről. A tájékoztatás megtörténtéig senkinek nincs teendője az ásott vagy fúrt kutak bejelentésével kapcsolatosan.

Nagyvenyim, 2018. december 21.

Takácsné dr. Gécs Anita – jegyző