Aktív polgárokat Európának

Projekt beszámoló: info_template_HU_Nagyvenyim.docx  

20 ÉV TAPASZTALATAI 
ünnep négy napon át, több száz résztvevővel

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata 2014-ben elnyerte az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) támogatását jubileumi testvérvárosi évfordulójának ünneplésére, és ehhez kapcsolódóan partnertelepülési kapcsolatok során szerzett tapasztalatainak bemutatására, továbbadására. A két régi és egy lehetséges új partner bevonásával tervezett projekt megvalósítására 2014. július 31. és augusztus 3. között került sor Nagyvenyimen.
Az Altomünsterrel 1994. illetve Egeressel 1999. óta fennálló települések közötti hivatalos partnerségek a kulturális rendezvényeken túl az évek során a fogadó családok közti baráti kapcsolatokká nőtték ki magukat. A kezdetek óta sokan vendégeskedtek már Nagyvenyimen a testvértelepülések polgárai közül, és sok venyimi viszonozta a látogatásokat Altomünsterben, Egeresen. Arról, hogy milyen baráti szálak szövődtek, minden szónál ékesebben beszélnek a vendégeink érkezésekor készült fotók.


további képek

Az ünnepi rendezvénysorozat több helyszínen zajlott. A bajor és az erdélyi partnerségi látogatásokhoz fűződő tárgyi emlékek, és fotók felhasználásával Dr. Gubánné Pintér Annamária közreműködésével rendezett kiállításnak a Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnoka adott otthont. Szintén itt került sor a – partnerségi kapcsolatok létesítését még csak fontolgató – felvidéki Jászó (Jasov) település bemutatkozására is.


további képek

A művelődési Ház nagytermében a település egyik büszkeségének, a 20. évfordulóját ünneplő Nagyvenyimi Táncegyüttesnek az emlékeit, elnyert díjaikat, elismerő okleveleiket láthatták vendégeink. S hogy a két termet összekötő folyosó se maradjon látnivaló nélkül, az aulában és az átjáróban a Nagyvenyimi Foltvarró Klub tagjai és az Aranykezű öltögetők saját munkáikkal díszítettek szinte minden szabad négyzetcentimétert.


további képek

A kiállításokat július 31-én, csütörtökön a programban résztvevő négy település polgármesterei nyitották meg köszöntőikkel, melyekben összesűrűsödött a viszontlátás öröme, a közös emlékek felidézése, a stafétát átvevő új vezetők terveinek körvonalazása, és az új vendég kíváncsisággal teli várakozásának érzése.
Bajor vendégeink Sigfried és Gizella Bardl néhány kedves bajor dallal alapozták meg a jó hangulatot: a refrént kis bíztatásra velük énekelték a jelenlevők. Az est méltó befejezése volt a Quintia zenekar koncertje. Világzenei összeállításukkal – melyben komolyzenei darabok, népdalok, ismert filmek betétdalai és ezek saját feldolgozású kombinációja is helyet kapott – elvarázsolták a közönséget: a hosszúra nyúlt, fárasztó, utazással és izgalmakkal teli nap végén sem akart szűnni a taps.


további képek

Talán ennek volt köszönhető, hogy a másnap reggeli kirándulásra kicsit álmosan indult a csapat.
11 órától kulturális örökségünk egyik büszkeségét, a Zirci Ciszterci Apátság templomát és az egyháztörténeti kiállítást nézhették meg vendégeink.


további képek

A tapasztalatok cseréje több területen történik folyamatosan a partnertelepülések között. Annak ellenére, hogy a kulturális beágyazottság, a gazdasági adottságok az Európai Közösségen belül igen változatos életkörülményeket eredményeznek, vannak közös pontok a hétköznapi élet során adódó feladatokban. Az Apátságban tett látogatást követő közös ebéd egyszerre adott lehetőséget a magyar gasztronómia bemutatására, és egy kellemes hangulatú megbeszélésre többek között arról, hogy a négy település polgárai, hogyan tudják megteremteni a munkájuk és a családi életük közötti összhangot, illetve, hogy milyen nehézségekkel, kihívásokkal szembesülnek ezzel kapcsolatban.
A kirándulók éppen időben érkeztek haza ahhoz, hogy bőrig ázva, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadhassák azt az öt főből álló bajor csapatot, akik egy héttel előbb indultak el Altomünsterből, hogy kerékpáron tegyék meg a nagyvenyimi találkozóra vezető utat.


további képek

A vacsorát és szusszanásnyi pihenőt követően az Altomünsteri Fúvószenekar nyitotta meg az ünnepi gálát, ahol az ünnepelt adta a legnagyobb ajándékot, hiszen Nagyvenyim egyik büszkesége, a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Nagyvenyimi Táncegyüttes örvendeztette meg a program résztvevőit kétórányi fergeteges előadásával. A jelenleg is aktív táncosokhoz az ünnepi alkalomra csatlakoztak az együttes korábbi tagjai is egy-egy koreográfia erejéig. A jeles alkalomból külön köszönthettük a Wünsch Lászlót és feleségét Tomcsányi Évát, az együttes régi vezetőit, Czuppon Pétert és Kuminka Zsuzsát, akik most irányítják a csoportot, illetve Györök Istvánt, a csapat egyetlen olyan tagját, aki az alapító tagok közül még ma is táncol.  A torta mellé a Táncegyüttest bemutató jubileumi kiadvány egy-egy példányát is átvehették az ünnepeltek, akik a gálát követően hajnalig mulattak a Ligetben mindazokkal, akik csatlakoztak hozzájuk.


további képek

Augusztus 2-án az Altomünsteri Fúvószenekar és a Nagyvenyimi Mazsorettcsoport zenés ébresztővel gondoskodott arról, hogy még a hétalvók se maradjanak le a partnertelepülési találkozó programokban leggazdagabb napjáról.
Altomünster és Nagyvenyim együttműködési megállapodásának 20. évfordulója alkalmából a Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnokában rendezett ünnepi testületi ülésen a két település polgármesterei felidézték a közös múlt tapasztalatait, köszönetet mondtak a kapcsolat kezdeményezőinek és a települések minden polgárának, akik részvételükkel, a vendégek fogadásával, vendégül látásával két évtizede sikeresen ápolják ezt a barátságot. Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata ?Nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért? díjjal köszönte meg Renate Treml, az altomünsteri magyar csoport tagjának munkáját.


Dr. Zseli József képei

Békési Éva, aki a kapcsolat megszervezésében és elmélyítésében is oroszlánrészt vállalt valamint Konrad Wagner, Altomünster előző polgármestere Nagyvenyimért díjat vehetett át eddigi tevékenységének elismeréséül. Bajor partnereink, városuk védőszentjéről, Szt. Brigittáról készült festménnyel kedveskedtek a nagyvenyimieknek. Ezt követően a Szabóné Lőrincz Ilona és polgármesterek aláírásukkal erősítették meg a partnertelepülési megállapodást. Az ünneplés a ?Bajor fánál? folytatódott: az Altomünsteri Fúvószenekar zenei kíséretével lehullt a lepel az oszlopon elhelyezett két új tábláról, melyek a húszéves partnerkapcsolatra emlékeztetik az arra járókat.


további képek

Partnereink bekapcsolódtak a Falunap rendezvényeibe is. Nem csupán nézőként vettek részt, hanem alakítói is voltak az eseményeknek, hiszen a Bajor sátorban otthonról hozott bajor ízelítővel és sörrel látták vendégül mindazokat, akik felkeresték standjukat. Az Ampertaler Hagyományőrző egyesület tagjai mellett Gizella és Sigfried Bradl valamint az Egeres-Inaktelkéről érkezett testvérpár, Tárkányi Tamás és Bence esti színpadi fellépésükkel csaltak mosolyt az arcokra. A találkozó utolsó programján, az éjszakába nyúló utcabálon velünk táncoltak, vigadtak altomünsteri, egeresi és jászói vendégeink. Bízunk benne, hogy felvidéki barátainknak sikerült kedvet csinálnunk hasonló együttműködések kialakításához, és azt is megmutatni, hogyan lehet ezt hosszú távon sikeresen megtartani.

FALUNAP 2014 képgaléria

Vasárnap délelőtt a találkozó résztvevőinek búcsúztatásával ért véget a négynapos rendezvény. Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata, a Nagyvenyimi Nemzetközi Kapcsolatokért Egyesület és a Művelődési Ház nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik házigazdaként, vagy más módon részt vállaltak a rendezvény lebonyolításában, és kérése szerint továbbadom a Nagyvenyimen leginkább az altomünsteri Télapóként ismert Franz Göttler levelét, ami mindannyiuknak szól.

Kedveseim!
A buszban sokat pletykáztunk a venyimi napokról. És mindenki hangosan lelkesedik (nekem nem csoda…).
Egy vendég sincs, aki nem érezte nagyon jól magát a vendéglátóknál. Külön köszönet a táncosoknak, akik olyan jól gondoskodtak a zenekarról. A zenészeknek nagyon tetszett a szállás.
Az “Ampertaler” néptáncosnak ez volt az első kirándulás Magyarországra, és izgultak, hogy mi lesz. És visszafelé a buszban be nem állt a szájuk, folyton arról beszéltek, hogy milyen jó volt, és hogy tetszett, és megbíztak engemet, hogy mondjak nektek köszönetet mély szívből.
Köszönöm megint a szép napokat, adjátok tovább ezt a hírt, és én várom már decembert…
Ezer puszi,
Feri

 


Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata 2014-ben uniós támogatásból ünnepelheti jubileumi testvérvárosi évfordulóját két régi és egy új ?testvér? bevonásával.

 

Az Európai Parlament és a Tanács 1904/2006/EK határozatával hozta létre a 2007-20013-as időszakra vonatkozóan az ?Európa a polgárokért?című programot, melynek célja az aktív európai polgárság támogatása. A határozat végrehajtása érdekében az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé ?Aktív polgárokat Európának ? Testvérvárosok polgárainak találkozói 2013? címmel a testvérvárosi kapcsolatok előmozdítását célzó tevékenységek támogatása, polgárok találkozóinak megszervezése érdekében.

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata partnerségben a német Altomünster Önkormányzatával, az erdélyi Aghiresu (Egeres) Önkormányzatával és a szlovákiai Jasov (Jászó) Önkormányzatával pályázatot nyújtott be a felhívásra testvértelepülési kapcsolatok ápolásának és továbbfejlesztésének céljára ?Jubileumi testvérvárosi évfordulók ünneplése a család és a munka összehangolásának európai éve szellemében? mottóval. A tervezett projekt megvalósítását a Bizottság 13.000 ?-val támogatta.

A pályázatban vállaltaknak megfelelően Nagyvenyim Nagyközség testvérvárosi találkozót szervez Altomünster, Aghiresu és Jasov meghívásával. Ennek keretében először 2014. május 1-től 4-ig a nagyvenyimi kulturális delegáció tagjai látogattak el Altomünsterbe, majd a projekt következő ütemében a négy település polgárait látják vendégül Nagyvenyimen 2014. július 31. és augusztus 3. között.

A nagyvenyimi találkozó célja a közös történelem és kultúra bemutatása, az európai identitás kialakítása és az európai öntudat erősítése. Legfontosabb témái az Európai Integráció, a 2014-es Európa Parlamenti választások és 2014: a család és a munka összehangolásának európai éve ? ezeket kerekasztal beszélgetések, előadások és személyes beszélgetések során vitatják meg a résztvevők. A rendezvény programjai a településen lakók számára is nyitottak.

Jászónak jelenleg nincs partnertelepülése . Nagyvenyim vállalta magára a feladatot, hogy a találkozó során átadja a jászói képviselők számára a 20 év során megszerzett tapasztalatait, bemutatja a testvértelepülések delegáltjait egymásnak, lehetővé téve számukra új kapcsolatok kialakítását.
A találkozó kiemelt jelentőségű eseménye Altomünster és Nagyvenyim kapcsolatának 20. évfordulója, amit az augusztus 2-i kihelyezett ünnepi képviselő-testületi ülésen ünnepelnek a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében. A két évtized közös emlékeit kiállítás keretében mutatják be. Itt tekinthetik meg az érdeklődők az Egeresi kapcsolat emléktárgyait és velük egy térben kerül majd sor Jászó bemutatkozására is.
A pályázati támogatás a négy napos vendéglátás keretein belül lehetőséget biztosít egy kirándulás finanszírozására, így a négy település polgárai együtt utaznak el a Zirci Ciszterci Apátsághoz, ahol megtekintik az egyháztörténeti kiállítást, a romkertet és a templomot, valamint az Arborétumot is.

Az augusztus 2-i falunapon sor kerül a partnertelepülésekről érkező vendégek, az Altomünsteri Fúvószenekar és a Dachau-i Hagyományőrzők, valamint az Egereshez tartozó Inaktelkéről érkező táncosok fellépésére is. Bajor vendégeink a Bajor Sörsátorban látják vendégül az érdeklődőket.

A találkozó részletes programja:

Az oldal HTTP-sütiket használ a jobb működésért. View more
Cookies settings
Rendben
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Melyek azok a személyes adatok, amiket gyűjtünk és milyen céllal gyűjtjük ezeket

Hozzászólások:

Az oldalon a hozzászólások ki vannak kapcsolva.

Más honlapokról származó beágyazott tartalmak:

A honlapon elérhető bejegyzések külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használhatnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak pontosan úgy viselkednek, mintha meglátogattunk volna egy másik honlapot. Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést, ha rendelkezünk felhasználói fiókkal és be vagyunk jelentkezve az oldalra.

Felhasználói adatok:

Felhasználói személyes adatokat az oldal nem gyűjt, az oldal látogatásáról csak statisztikai adatokat tárol a rendszer.

Kapcsolati adatok:

Az oldallal kapcsolatosan az Impresszum oldalon megadott elérhetőségeken tehetnek fel kérdéseket.

Save settings
Cookies settings